С ъ п р о т и в а т а

з а р е ж д а н е

КРИМИНАЛНО ДО БОЛКА

Кметът на с. Белоградец със съмнително участие в среднощна свада, завършила с убийство

Новина за убийство спира обичайния ритъм на живота за хората в село Белоградец, община Ветрино. Убит е млад човек – Гюрсял Валериев, на 31 г. Нелепата смърт е трагичен, но и логичен резултат от действието и бездействието на много хора, като сред тях основна отговорност носят несменяемият кмет на с. Белоградец – Али Хасанов, но също така и местните жители, както и три непълнолетни момчета на 15-16 години, за които животът ще продължи по един доста различен от планираното начин

СТУДЕНИТЕ ФАКТИ:

Две момичешки компании, едната от 4, другата от 3 момичета, имат вражда. На 7.08 към 21:00 ч. вечерта се скарват в центъра на селото. Свадата излиза извън контрол и едно от четирите момичета удря друго от групата на трите с метален бокс (?!?) в главата. Наблизо е Гюрсял Валериев, роднина на нападателката с бокса, който се намесва с цел да потуши конфликта. Опитва се да раздели двете групи настрани една от друга. Докато се е мъчи да разтърве момичетата, той удря шамар на едно от тях, роднина на пострадалата от бокса. На практика Гюрсял се намесва на страната на нападателката с бокса. Бил е с кола и откарва 4-те момичета у дома им. Самият той живее в съседна на тяхната къща и се прибира вкъщи. Сяда на един диван под ореха, пие, слуша музика.

През това време, към 22:00 – 22:30 ч., в центъра на с. Белоградец се събират роднини на удареното момиче – около 50-60 души, ядосани от нападението. Изпратен е полицейски автопатрул. Полицаите разговарят с пострадалото момиче и с групата от събралите се. Установява се, че момичето не е пострадало сериозно. Въпреки че е ударено с бокс, няма сериозни рани. Нападателката явно не е имала сила да удари така, че да причини сериозно нараняване. По същото време, на площада пристига кметът на село Белоградец- Али Хасанов, очевидно почерпен ... Веднага влиза в тона на недоволното множество и започва да вика – „Къде е тоя? Дайте да го намерим! Няма да оставим така нещата! Трябва този да се намери, стига му толкоз! Трябва да го изкараме от къщи да го пребием!“ Този призив се казва многократно. Самият Али Хасанов отива 4-5 пъти с колата си до къщата на Гюрсял и е видян от баща му, който се чуди, какво става, защо кметът обикаля наоколо. Кметът така или иначе не открива младия мъж, за да въздаде правосъдие. Връща се на центъра на селото и продължава да нагнетява ядосаната група в желанието й за отмъщение. Полицията го съветва да се успокои, но той казва – „Вижте сега, ако вие не го приберете, като си тръгнете, ние ще отидем, ще го изкараме от там и ще го пребием!“ Докато емоциите се нажежават от кмета, трима младежи на по 15-16 години, вече надъхани, се отделят от тълпата и тръгват да търсят Гюрсял Валериев – човекът, който се е намесил и е прекратил конфликта. Отиват до къщата му и го сварват да седи в тъмното навън, на диван под ореха пред къщата си, да пие и да слуша музика. До него е имало метална тръба. Не е ясно какви реплики са се разменили, но Гюрсел хваща тръбата, а едно от момчетата успява да я измъкне от ръцете му. Следват два удара – един в главата и един в гърдите. Гюрсял пада на земята и умира на място, а младежите уплашени си тръгват. Скоро безжизненото тяло е намерено от полицията. Още на сутринта извършителят и съучастниците му са задържани. Случаят е изяснен максимално бързо. Предстоят следствени и процесуални действия.

Този случай разбунва духовете в Белоградец. Според мнозинството от хората в селото, кметът Али Хасанов е нагнетил емоциите излишно, като е подстрекавал насъбралите се хора към отмъщение. Самият той е търсил неколкократно Гюрсял Валериев с цел саморазправа или за да го заведе до надъханото за отмъщение множесто. Всички, включително полицейският патрул, са свидетели на думите и действията му.

ВСИЧКИ ТЕЗИ СЪБИТИЯ СИ ИМАТ СВОЯ НЕИЗБЕЖНА ЛОГИКА И ПРЕДВИДИМ ХОД

Гюрсял Велериев се е разделил с жена си, която го е напуснала заедно с децата преди десетина дни. През това време той е пиел и е ходил из селото депресиран, но и много раздразнителен. „Стига му толкоз!“ , казва за него кметът на центъра – следователно е имало поводи за притеснения. Било е въпрос на време да се случи инцидент като този и не е нужно да си ясновидец, за да го предвидиш. Това е известно и на хората в селото и със сигурност е ясно и за кмета Али Хасанов. Какво е направил обаче той, за да предотврати това развитие на обстоятелствата? Дали е говорил с роднини на Гюрсял? Дали ги е събрал и е предложил помощ или някакво решение? Не! Хасанов е предложил на ядосаната тълпа да го пребие...

Тъжно и зловещо е да видим колко объркани са младите хора днес, колко празен е животът им, колко неадекватни са преценките дори на възрастните в Белоградец.

Никой от хората от събралото се множество на центъра не си задават няколко важни въпроса – Как така и откъде 15-16 годишни момчета имат куража да посегнат на 30 годишен мъж? Как и откъде едно младо момиче разполага с метален бокс и го използва на обществено място? Защо това е начин на общуване между момичета? Защо кметът Али Хасанов подстрекава хората към саморазправа, при положение, че полицията е на място? Какви са тези методи на действие на кмета да пренебрегва правилата, да решава еднолично, да търси разцепление? Как си позволява на всеослушание да не се съобразява с полицията? Какъв пример дава като кмет? Що за порядки са наложени в Белоградец?

Това е подход на затваряне и капсуловане на едно населено място – отделяне, израждане и разцепление, и ние виждаме трагичните му резултати.

В БЕЛОГРАДЕЦ УЧИЛИЩЕТО Е УНИЩОЖЕНО И ПРОДАДЕНО ОТ КМЕТА АЛИ ХАСАНОВ

Село Белоградец е затворено място, където образованието и културата не се допускат. Кметът не разрешава да идват доброволците, които помагат всеки уикенд в цялата община, както и младите хора, които тосят книги, знание и вестника, който издават - Красиво Ветрино – нарича ги сектанти. Крепостта на знанието – училището в Белоградец е унищожено и продадено от Али Хасанов и той е съден за това.

Насилието и убийството не са рядкост в Белоградец и това не е единичен случай. Това се случва заради подхода и порядките, установени от Кмета Хасанов. Раздаване на лично правосъдие и саморазправа, вместо гражданско общество, правила и търсене на решение на случая през закона. И това не е защото полицията не работи съвместно с хората, а защото за кмета на Белоградец правилата не важат. И той лично дава пример за това. Защото неговият начин и подход е друг - да се търси разцепление и разделение. Когато кметът е царя на банкета, хората се насочват към банкета, не към знание, принос и образование.

МОЖЕ СЕЛОТО ДА Е УСТРОЕНО И ДА ИМА АСФАЛТИРАНИ УЛИЦИ, НО КАКВО ОТ ТОВА, КОГАТО ПО ТЯХ СЕ ЛЕЕ КРЪВ

Ето пример за това как на хората им се дава нещо ефектно, но нищожно като стойност в техния живот, а им се отнема нещо голямо и важно, нещо, което не може да се измери с пари, асфалт или лапми по улиците.

Турците са трудолюбиви и мирни хора. Тяхната религия им дава добродетели и здрава основа за един смислен и пълноценен живот. Точно това отсъства от действията на младежите в трагичната нощ на 7 август. За съжаление те трагично липсват и в преценката на дългогодишния и самозабравил се кмет на Белоградец, да не говорим за неговите действия... Защото Али Хасанов от години толерира порядки и неспазване на правилата, които му позволяват да печели изборите. Именно това постепенно го превръща в самозабравил се местен феодал.

КАКВО МИСЛЯТ В ДПС

Дали в ДПС знаят за това, което се случва в Белоградец? Дали това е, което тази организация иска за хората там? Кметът Али Хасанов от години се ползва с протекцията на Ерджан Себайтин - той е родом от същото село и също така от години властва и се вихри в РИОСВ-Варна и областта. Това неизменно води до срастване с властта и самозабравяне, което днес е повече от видно. Също като Али Хасанов, Себайтин отдавна приема всичко това за даденост – нещо повече - превърнал се е в нарицателно и през последните години открито играе с всички за пари. Но тези хора забравят колко е преходна световната слава... Очевидно до ръководството на ДПС е достигнала достатъчно информация за всичко това, защото по неофициални данни Ерджан Себайтин е загубил доверието на ДПС – той вече не е депутат, а неприятностите за него тепърва предстоят ... В ДПС със сигурност си дават сметка и виждат негативите, които не само Ерджан Себайтин, но и Али Хасанов им носят.

Тъжно е, че едно нелепо убийство ни принуждава да наричаме нещата с истинските им имена, довеждайки ни до точка, от която няма връщане назад.

ВРЪЗКАТА С ДОБРОТИЧ УИНД И МИЛИАРДНАТА ИМ ИНВЕСТИЦИЯ

В тази история има и още един важен аспект.

Става въпрос за убийство на млад човек в село Белоградец. Община Ветрино. Десетки медии и дори национални телевизии като БТВ, ни информират за убийство в село Ветрино. Удобно се пропуска тази важна подробност - Убийството е извършено не в село Ветрино, а в село Белоградец – дългогодишна крепост на ДПС, с несменяем кмет Али Хасанов. В нито една публикация няма да прочетете името на селото - Белоградец. Това повдига няколко важни въпроса – какви пари и интереси се въртят из медиите и доколко политиците имат интереси в един от най-големите проекти за ветроенергиен парк на Балканите. Защото именно кметът на Белоградец е един от най-горещите поддръжници на проекта за вятърен парк в община Ветрино. Именно той, заедно с общинския съветник Милен Георгиев, са проводници на беззаконието в общината, финансирано от кандидат- инвеститора Добротич уинд /CWP - като се започне от подкупване на общински съветници, кметове, изкушаване и подкупи на местните жители, заиграване с децата им – всякакви начини и форми на корупция и неправомерно влияние, за да прокарат проекта си за перки.

Тяхното послание е, че свободията е нещо добро. Готови са на всичко, за да спечелят благоволението на населението, дори с цената на неговото развращаване. Само и само да дойдат на власт и да прокарат проекта, от който си въобразяват, че ще забогатеят – лично и за сметка на своите съграждани. Посланието им е, че този който има пари, му е позволено всичко, че по-силният има право. От години хората във Ветрино се борят срещу самоуправството, алкохола, наркотиците. От години те се организират и с доброволен труд почистват и съживяват общината, спазват и проповядват съблюдаване на правилата. Али Хасанов и Милен Георгиев намират, че този който полага доброволен труд за общността си е глупав и сектант. Те никога не са видяни да вдигнат и един пирон безплатно. Ветрино е най-смелата община в България, която посмя да се противопостави и спря най-големия инвеститор във ветрогенератори, които биха съсипали поминъка на целия район.

Ето защо медии като тази на жената на Борислав Гуцанов – petel.bg, news.bg, standartnews.bg , дори бтв, която отдавна не е мярка за истината, както и още десетки папагали, които не проверяват – просто повтарят каквото им се плати, умишлено излъгаха и се опитаха да очернят село Ветрино – общината, която удържа милиардната хищна инвестиция. Това са същите медии, които пишат оди за Добротич уинд и техния проект, те са същите, които тиражират лъжите им – срещу заплащане, разбира се. Очакваме да се включи и най-голямата поръчкова л..нохвъргачка - вестник Капитал, която просто ще ни изненада, ако пропусне да изстреля голям кафяв и миризлив залп. Всички тези „медии“ спестиха името на селото, където е извършено грозното убийство – Билоградец, и името на кмета на това село – несменяемия и самозабравил се кмет – Али Хасанов – най-горещия поддръжник на ветрогенераторите. Точно той, заедно с мазния Милен Георгиев са хората, които подпомагат и прокарват влиянието на инвеститора, който финансира беззаконието и слободията - Добротич уинд. Точно те са пример за заобикаляне на правилата. Точно те са готови на всичко, за да прокарат проекта.

Село Белоградец и Али Хасанов са ЗА ПЕРКИТЕ, но ги няма в новините!

Ветрино ПРОТИВ ПЕРКИТЕ и е посочено като място на убийството!

Убийството е в Белоградец, но в медиите никъде не се споменават имената Белоградец и кмета Али Хасанов.

Ето така у хората остава следната асоциация  - Ветрино – убийство...

ЕТО ТАКА НИ МАНИПУЛИРАТ И МОДЕЛИРАТ МИСЛЕНЕТО НИ

След време някой ще каже, Ветрино – там не беше ли станало някакво убийство.

Не! В Белоградец е убийството... и не е първото.

Ветрино е най-красивата, най-живата и най-смелата община в България!

Всички вие – Али Хасанов, Милен Георгиев, Добротич Уинд / CWP, трябва да поемете своята част от отговорността за случилото се. Защото това престъпление тежи и на вашата съвест. Вие изграждате средата, която допуска всичко това. И точно вие трябва да си носите последствията.

Време е за изводи... Време е за действие.

 

Коментари

Статията има 0 коментара

Напишете коментар

Вашите имейл и телефон няма да бъдат публикувани

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД