С ъ п р о т и в а т а

з а р е ж д а н е

Отровно зелено

Синдром на вятърни турбини: Учените предупреждават, че вятърните турбини са опасни за здравето

На първо място, според учения, страда вестибуларният апарат, нарушенията във функционирането на който водят до появата на „синдром на ветрогенератор“.

Вятърните генератори се превърнаха в един от символите на алтернативната енергия, които наред със слънчевите панели вдъхнаха надежда за светло, екологично бъдеще на човечеството. През последните десетилетия настъпиха значителни промени в производството и инсталирането на вятърни генератори. Индустриализираните европейски страни, стремейки се да намалят своя „принос“ за нарастващите нива на парникови газове, насърчават инсталирането на нови електроцентрали, захранвани от вятърна енергия по всякакъв начин. Но днес е натрупана достатъчно информация, за да можем да направим изводи, че вятърните генератори, макар и полезни за околната среда, представляват опасност за здравето на хората, живеещи наблизо.

Отрицателното въздействие идва не само от чуваемия за хората шум, но и от нискочестотни вибрации, които се усещат само с помощта на инструменти. Въпреки това, такива вибрации все още имат ефект върху нашето човешко ухо. Ако се излагат системно, те могат да доведат до здравословни проблеми.  Това неприятно заболяване се проявява под формата на главоболие, шум в ушите и световъртеж. Е, при продължително излагане постоянният нискочестотен шум провокира нарушения на съня, увреждане на паметта, тахикардия и дори пристъпи на паника.

Напомняме, че официалната медицина все още отказва да приеме аргументите на Нина Пиърпонт. Критиците на нейната работа посочват недостатъчни данни и изискват повече изследвания по тази тема. В същото време американският лекар не е единственият, който обърна внимание на дискомфорта, създаван от работата на вятърни генератори. Например, редица изследователи отбелязват изчезването на птици и сухоземни животни в близост до електроцентрали с вятърни турбини, което може да се обясни с дискомфорт от работата на турбините. И японски учени са регистрирали симптоми, напомнящи „синдром на вятърен генератор“ при хора, изложени на нова вятърна електроцентрала. Не всички жители на близките къщи са болни, но се отбелязва, че хората над 50 години са пострадали най-много.

От всичко казано по-горе можем да предположим, че еуфорията от инсталирането на нови вятърни генератори, които спасяват планетата, скоро може да отстъпи място на предпазливост и активно отхвърляне от страна на обществото. Напълно възможно е нови изследвания да потвърдят открития негативен ефект и инженерите на енергийната компания да трябва да търсят начини за премахване на неблагоприятните ефекти от нискочестотния шум.

Източник: https://travelask.ru/blog/posts/17391-sindrom-vetrogeneratora-uchenye-preduprezhdayut-chto-vetryak

Свързани статии

Коментари

Статията има 0 коментара

Напишете коментар

Вашите имейл и телефон няма да бъдат публикувани

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД