С ъ п р о т и в а т а

з а р е ж д а н е

Геополитика

Поредният дипломатически провал на Антъни Блинкен

Провалът на мероприятието в навечерието на президентските избори в САЩ е провал не само за Зеленски, но и за Джо Байдън. За Антъни Блинкен да не говорим.

Не му върви на Антъни Блинкен. Ама никак. И то още от самото начало на неговата кариера като държавен секретар на САЩ. Ще го запомним с шумния скандал през март 2021 г. в Анкоридж, Аляска. Тогава се състоя първата среща на високо равнище между Китай и САЩ след две години напрежение в двустранните отношения между двете страни. Американската делегация със своето надменно и неадекватно поведение водена от Антъни Блинкен вбеси китайската делегация водена от тогавашния китайския държавен съветник Ван И, който днес е външен министър на Китай. Китаецът обърна внимание на своите американски домакини, че САЩ „искат да говорят с Китай снизходително от позицията на силата“. Ван И критикува тона на встъпителното слово, направено от американската страна, като заяви, че китайската делегация е „сбъркала да мисли положително“ за САЩ и да „смята, че американската страна ще следва необходимите дипломатически протоколи“. Антъни Блинкен обаче не се впечатли от думите на Ван И и продължи да има поведение на дипломат №1 на неоспоримия глобален хегемон. „Съединените щати нямат квалификацията да казват, че искат да говорят с Китай от позиция на силата. Американската страна не е квалифицирана да казва такива неща дори преди 20 години или 30 години, защото това не е начинът да се справим с китайския народ. Ако САЩ искат да комуникират правилно с китайската страна, тогава нека следваме необходимите протоколи и правим нещата по правилния начин“, настоя Ван И. Но уви! Срещата се провали с гръм и трясък.

Началото на кариерата на Антъни Блинкен като държавен секретар на САЩ не предвещаваше нищо хубаво за него в професионален план. След няколко месеца, след президентските избори в САЩ, предстоят кадрови промени в американската дипломация. Даже и Джо Байдън да остане в Белия дом, което е малко вероятно, Антъни Блинкен ще напусне във всички случаи своя пост безславно. Ще бъде запомнен като един от най-слабите дипломати на САЩ, който до края на своя мандат така и не успя да осъзнае, че светът се е променил безвъзвратно.

Антъни Блинкен и американската дипломация се провалиха с гръм и трясък и с организирането на „мирната конференция“ за Украйна в град Бюргенщок, Швейцария. Сценарият бе „съшит“ съгласно класическата американска кройка. Мястото бе подбрано в Швейцария, която е официално неутрална държава. Въпреки че през последните години „неутрален“ Берн се присъедини към евроатлантическата общност и прилежно подкрепя американската геостратегия. Така че Швейцария отдавна не е неутрална държава! И това е очевидно. Идеята за форума беше лансирана уж от швейцарския президент Виола Амхерд. Предложението й беше „мирната конференция“ да се проведе през юни т.г. Домакините призоваха участниците в мероприятието да проведат дискусия на високо ниво за „всеобхватен, справедлив и стабилен мир за Украйна“ в контекста на международното право и Устава на ООН.

Естествено, Русия не беше поканена да се включи в международния форум. Участниците трябваше да се сетят, че руснаците не са поканени защото те са „агресори“ съгласно плътната глобална пропаганда на евроатлантическата общност. И Русия трябва да бъде осъдена от международната общност с обща декларация. За тази цел бе належащо масово присъствие на страните от Глобалния Юг. Зеленски се емоционира силно и съобщи на световната общност, че „над 80 държави са изразили готовност да вземат участие в конференцията в Швейцария“. На какво ниво ще бъдат делегациите не стана ясно. Глобалният Юг, който все повече се еманципира и дистанцира от Запада, усети фалшивата постановка на глобалния хегемон и опита му да изманипулира държавите и да ги противопостави на Русия. С времето се разбра, че към 2 юни от поканените 160 страни – членки на ООН, ще вземат участие от 50 до 70 държави. С всеки изминал ден ставаше ясно, че нивото на участниците намалява лавинообразно. Започна да мирише силно на провал.

Китай категорично отказа да се включи в американското шапито в Швейцария. Китайското външно министерство официално заяви: „Мирната конференция за Украйна трябва да бъде призната от Москва и Пекин, иначе ще бъде сложно да играе съществена роля във възстановяването на мира. Планът на конференцията в Швейцария се разминава с изискванията на Китай и очакванията на света, затова на нас ни е сложно да участваме в такава среща“. Последва отказ от президента на Бразилия Лула да Силва. Саудитска Арабия ще пропусне швейцарската конференция за Украйна, защото на нея няма да присъстват представители на Русия. Президентът на ЮАР Сирил Рамафоса също си намери сериозно оправдание да откаже. Представител на южноафриканския президент заяви: „Рамафоса няма да отиде на съмита поради конституционни процеси, които протичат в ЮАР след президентските избори“. Индийският премиер Нарендра Моди съобщи, че неговата страна разглежда възможността да изпрати на конференцията в Швейцария като водач на делегацията заместник министър. И така. Какво се оказа? Основните държави от БРИКС - Китай, Бразилия, ЮАР и Индия проявиха лоялност към Русия и неглижираха или ще изпратят делегации на унизително ниско ниво на „мирната конференция“, която американската дипломация се опита да организира.

Провалът на мероприятието в навечерието на президентските избори в САЩ е провал не само за Зеленски, но и за Джо Байдън. За Антъни Блинкен да не говорим. Американският президент впоследствие също се отказа да присъства на „мирната конференция“ за Украйна. Даже не пожела да се включи в организирания телемост. Оправданието на Джо Байдън е много смешно. Той се позова на своята заетост като президент на САЩ и поредните президентски избори. Джо Байдън прецени, че му е по-важно да се види със спонсорите на неговия предизборен щаб в Калифорния, където ще го придружава бившият президент на САЩ Барак Обама и холивудски звезди. Най-вероятно в Бюргенщок ще го замести вицепрезидентът Камала Харис, но и това не е сигурно. С нея или без нея в шапитото ще бъде скучно и досадно. Камала Харис би трябвало да бъде придружавана от Джейк Съливан, съветник по национална сигурност на Белия дом. В последно време Зеленски все по-осезателно усеща, че му пари под краката. След 20 май той реално е нелегитимен президент на Украйна. И е напълно наясно, че след броени месеци неговата кариера ще приключи завинаги. Американските му куратори го оставят на президентския пост още малко. Докато върши мръсната работа и изпрати на фронта всички украински младежи, което е чудовищно престъпление спрямо украинския народ и украинския мъжки генофонд.

На 2 юни т.г. на форума „Диалог Шангри-Ла“ в Сингапур Зеленски се „развилня“ и обвини Китай и Русия, че се опитват да провалят „съмита на мира“ в Швейцария. Бившият украински комик заяви: „За съжаление, Русия използва влиянието на Китай в региона и чрез китайските дипломати прави всичко възможно мирният съмит да не се състои. Китай се явява инструмент в ръцете на Путин. Днес има сведения, че по някакъв начин някои неща попадат на руските пазари чрез Китай“. С това изказване обаче Зеленски яко „сгази лука“. Дали това изказване му е подсказано от американците да го направи или това си е негова самоинициатива не е ясно. Но във всички случаи да имаш такова оскърбително поведение спрямо Китай е груба грешка, за която се плаща прескъпо. Зеленски обърка и едно от основните клишета на западната дипломация. Което твърди, че Русия и Путин са марионетки в ръцете на Китай и Си Дзинпин. В Сингапур Зеленски заяви точно обратното. Сега не му остава нищо друго освен да очаква „отмъщението на китайката“. 

На швейцарската „мирна конференция“ поканиха всички, но без определените от Вашингтон като новата „ос на злото“ – Русия, Иран, КНДР и около десетина други държави. Поради това, че доста от поканените се отказаха от мероприятието, беше измислена една банална и не особено интелигентна хитрост. Прессекретарят на Зеленски Сергей Никифоров на 3 юни заяви, че на швейцарския съмит участват „107 страни и международни организации“. И всичките са потвърдили, че на 15-16 юни са на линия в Бюргенщок. Смесването на държави и „организации“ при броенето на участниците в конференцията е жалък опит да се придаде на мероприятието масов вид.

По предварителен замисъл „мирната конференция“ в Швейцария бе синхронизирана по време със срещата на високо равнище на Г-7 в Апулия, Италия, която ще се проведе на 13-15 юни. Така, че Джо Байдън и останалите лидери по-лесно да се прехвърлят в Бюргенщок. Г-7 има обичай на своите срещи да кани свои основни партньори. Този път бяха поканени десетина много важни държави: Бразилия, Турция, Индия, Саудитска Арабия, ОАЕ, Аржентина, ЮАР, Испания, Мексико. Не е трудно да се досети човек, че играта е била да се привлекат тримата лидери на Бразилия, Индия и ЮАР от БРИКС, да се уязви Русия и да се направи плавен пропаганден преход от Апулия в Бюргенщок. 

След като Китай и Бразилия се отказаха да вземат участие в срещата в Швейцария, те направиха силен медиен ход. На 23 май публикуваха съвместен меморандум как виждат мирното урегулиране на украинската криза. Китайският външен министър Ван И съобщи на журналистите, че 26 държави са съгласни да се присъединят към китайско-бразилското „общо разбиране“ на проблема, изложен в меморандума. Над 45 страни дадоха „положителна оценка“ на документа. 

Прави впечатление, че надигналата се вълна на ескалации на украинския фронт бе синхронизирана с „мирната конференция“ в Швейцария. Разрешаването на Киев да употребява далекобойно западно оръжие в дълбочина на руска територия бе озвучено в момент, когато руската страна постави въпроса, че Зеленски е нелегитимен след 20 май т.г. Въпросното разрешение бе форма на политическа подкрепа на Киев. 

Играта на американската дипломация начело с Антъни Блинкен се срина в Швейцария. Той получи отново „двойка“ за изпълнението предварителния замисъл. Все пак да бъдем обективни. Преди десетина години Антъни Блинкен щеше да блести на международната арена като виртуозен дипломат. Естествено. Преди десетина години САЩ бяха безспорен глобален хегемон. Всеки, който не слушаше внимателно какво се спуска „отгоре“ като разпореждане от Вашингтон, биваше публично „бичуван“ на площада за назидание на световната общност. Но днес хутите поразяват американски самолетоносач, който бяга панически да се скрие далеч от Червено море. Така че поомачканият и умърлушен вид на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен е в пълен унисон с днешния фасон на бившия глобален хегемон.

Присъединете се към нашата общност в Телеграм ТУК

Снимка: kafkadesk.org

Боян Чуков
Вижте още статии на автора
Експерт в областта на геополитическия анализ, тънък познавач на процесите, които управляват света, автор на прогнози, които се сбъдват.

Свързани статии

Коментари

Статията има 0 коментара

Напишете коментар

Вашите имейл и телефон няма да бъдат публикувани

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД