С ъ п р о т и в а т а

з а р е ж д а н е

Отровно зелено

СЧЕТОВОДНО И ЕКСПЕРТНО

Трудно е дружество без лев печалба от създаването си до днес, само с един нает служител и с няколко години прекъсване на дейността да заблуди някого, че е сериозен инвеститор.

ЕКСПЕРТНО СТАНОВИЩЕ за финансовото състояние на „ДОБРОТИЧ УИНД“ АД

В представянията на дружеството непрекъснато се изтъква опита и резултатите на CWP Europe S.a.r.l. Люксембург и това, че подходът на CWP е да бъде доверен и надежден партньор.

Действително CWP Europe S.a.r.l. притежава голям дял от 70% в дружеството, но представители на „ДОБРОТИЧ УИНД“ АД са местни лица. Запознавайки се с протоколите от общите събрания става ясно, че представляващият CWP не е присъствал на нито едно общо събрание, не е вземал участие при вземане на управленските решения на дружеството, както и на годишните финансови отчети.

Разглеждайки правния статут на „ДОБРОТИЧ УИНД“ ЕАД, неколкократната му промяна от ЕАД в АД и обратно и непрекъснатата промяна на седалището на дружеството налагат по-скоро негативни изводи за стабилността на дружеството. Немалка част от капитала на дружеството предсдтавлява непарична вноска и то представляваща вземане в размер на 381 000 лв. и 7 419.88 лв. лихви или общо 388 419 лв., за да се достигне изисквания от закона размер на капитала за акционерно дружество.

Несериозно е дружеството, регистрирано и стартирало дейността си през 2009 г., да не е реализирало нито един лев приход за периода 2009-2017 г. , а за 2018 и 2019 г. е декларирало, че не е осъществявало дейност.

Навярно дружеството е стартирало с намерения за реализиране на сериозни свои програми, но е факт, че са реализирани инвестиции, представляващи придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА), но те са единствено от средства по заеми и то от свързани лица - видно от докладите на извършваните одити за периода 2009 – 2015 г.

Несериозно е дружество, което претендира за лоялност в партньорствата си и открит бизнес, през 2016 г. и 2017г. за Годишен финансов отчет да публикува само Счетоводни баланси и то в съкратена форма, без Отчет за приходите и разходите, отчет на собствения капитал, отчет на паричните потоци. Ясно е на дружеството, както и на всички потребители на публикуваните от дружеството данни в Агенция по вписванията, че единствено предоставеният Баланс не дава никаква представа за това дружество.

Към 31.12.2017 г. дружеството отчита Дълготрайни материални активи (ДМА) за 498 хил.лв., Нематериални активи за 5 хил. лева, парични средства 17 000 лв. Дружеството е със собствен капитал 379 хил. лв., но от тях са записани 100 хил. лв., други резерви - 377 хил.лв. и натрупана загуба в размер на 98 хил. лева. Задълженията на дружеството са в размер на 141 хил. лева и вземания няма.

Още по-красноречиво за нестабилността на това дружество говори прекъсването на дейността му през 2018 и 2019 години.

През 2020 г. навярно с новите намерения в т.ч. и стартиране изграждането на ветрогенераторни паркове на територията на община Ветрино, дейността на „ДОБРОТИЧ УИНД“ ЕАД се възобновява.

Тенденцията на несериозност към публикуване на коректна и пълна информация за потребителите, които проявяват интерес към дружеството, продължава и през 2020 г. Вместо Годишни финансови отчети, е публикуван един-единствен Баланс в съкратена форма. Отново липсва доклад за дейността на дружеството, Отчет за приходите и разходите, Отчет за паричните потоци, Отчет за собствения капитал.

От този скромен баланс успяваме да констатираме, че балансовата стойност на ДМА е 483 хил. лв., нематериалните активи са 4 хил. лв., наличните парични средства - 11 хил. лв. Интересно е, че записаният капитал си е 100 хил. лв., но понеже не е налице доклад, не става ясно какво се е случило с другите резерви, неясна е непаричната вноска, представляваща вземане в размер на 388 419 лв..

През 2022 г. публикуваните в Търговския регистър Годишни финансови отчети за 2021 г. се състоят от няколко реда, отново в съкратената форма - Баланс и Отчет за приходите и разходите. Липсват останалите отчети, както и доклад. Вижда се отчетен ръст в капитала, но не става ясно как това се е случило. Нарастват и задълженията, които достигат вече 429 хил.лв. Нетекущите активи са в размер на 743 хил. Лева, а Текущите в размер на 295 хил.лева. Поради това, че отчетът е в съкратена форма, не става ясен и техният характер – вземания, парични средства, разходи за придобиване и т.н. От Отчета за приходи и разходи става ясно, че и през 2021 г. приходи не са реализирани. Отчетени са разходи в размер на 89 хил. лева и 89 хил. лева загуба.

През тази година са публикувани и отчетите за 2022 г., като промяна няма. Публикуван е Баланс и Отчет за приходите и разходите за пореден път в съкратена форма, които за пореден път предоставят оскъдна информация. И през 2022 г. приходи не са реализирани, отчетена е загуба в размер на 181 хил. лева и точно толкова отчетени разходи.

През целия период на дейността на дружеството са изплащани възнаграждения по договор за управление и трудов договор само с едно лице през 2012, 2013,2014 и 2022 г.

При този изложен анализ липсата на приходи за периода от започване дейността на дружеството до днес, притеснява гражданите на община Ветрино и това е основната причина да не искат да се доверят на това дружество да инвестира на територията на общината.

Тук по-скоро няма отговори на въпросите на питащите, на общински съветници, на представители на бизнеса, граждани на въпроса: Как дружество, само с този капитал, без реализирани до момента приходи, ще изпълни обещанията си за социални програми за жителите на общината, за подпомагане на населените места в община Ветрино, както и много сериозни инвестиции в размер на милиарди? ...

Иван Драганов
Вижте още статии на автора
Авторът е разследващ журналист на свободна практика и следи развитието на проекта за вятърен парк на CWP/Добротич уинд във Варненско.

Свързани статии

Коментари

Статията има 0 коментара

Напишете коментар

Вашите имейл и телефон няма да бъдат публикувани

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД