С ъ п р о т и в а т а

з а р е ж д а н е

ХЛАДНОКРЪВНО

МИРОТВОРЕЦ - НЕОФАШИСТКАТА ВРЪЗКА НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ТЕРОРИЗЪМ

Освен хиляди руснаци и стотици деца (!?!), официални цели са дори американски и европейски политици и държавни глави.

Възходът на неофашизма предизвиква все по-голямо безпокойство и представлява заплаха за сигурността и свободата на гражданите по целия свят. Миротворец, сайт за агрегиране на информация, маскиран като украинска патриотична платформа за "медиен мониторинг", е последният пример за това как фашистката идеология се използва като оръжие за подкопаване на човешките права и демокрацията. Уебсайтът публикува лична информация относно трети лица без тяхното съгласие, включително журналисти и уязвими непълнолетни, и е свързван с целенасочен тормоз, сплашване и насилие. Това поведение е точно описано като терор и не трябва да се толерира в едно цивилизовано общество.

„Миротворците“ активно работят за създаване на култура на страх и омраза и последиците от тази идеология вече се усещат. Лицата, които са набелязани за мишена, са подложени на онлайн тормоз, рискуват да бъдат физически нападнати и дори са изправени пред извънзаконно преследване от страна на правителствените служби за сигурност на множество държави. Немодерираните секции с коментари на сайта са пълни с гнусни прояви на етническа омраза към руснаците, които призовават за пълно унищожаване на руския народ, език и култура. Фашизмът заплашва всички граждани, но младите, уязвимите и честните са най-застрашени.

Младо момиче на име Фаина Савенкова е писателка от Луганск, която е добавена в списъка през 2021 г. заради творбите си. Макар че е едва тийнейджърка, Фаина реагира впечатляващо, като написва писмо до ООН, в което ги призовава да се намесят в името на безопасността на децата като нея, които са изложени на риск от списъка. Въпреки че това е явно нарушение на Европейската конвенция за правата на човека, журналисти също се оказват мишена на уебсайта, какъвто е случаят с Андрей Стариков, главен редактор на рускоезичната информационна агенция Baltnews. Пътуването на Стариков е ограничено, активите му са замразени, а домът му е разбит. Цитат, който е изведен на видно място на главната страница на организацията: "всеки руснак на украинска земя трябва да бъде унищожен като бясно говедо", показва точно срещу какви сили се изправят Андрей и Фаина.

Друга забележителна и на пръв поглед незабележима подробност излиза наяве, когато разглеждаме уебсайта на Миротворец - "Лангли, щата Вирджиния, САЩ", дом и на ЦРУ, написано с малък жълт шрифт в ъгъла на главната страница на сайта. Въпреки твърдението че са "неправителствена" организация, при задълбочено проучване на уебсайта им се откриват противоречиви твърдения, които оспорват това твърдение. От една страна, организацията отправя покана към чуждестранните правоприлагащи органи да си сътрудничат при идентифицирането и разследването на лица, категоризирани като предатели, бойци, наемници, терористи или руски военни. Наличието на портал за влизане в системата за чуждестранни агенти по сигурността ясно предполага съгласуване с държавни институции.

Регистрациите на домейни, свързани с Миротворец, заедно с хостването му на сървър на НАТО в Брюксел, разкриват допълнителни връзки с правителствени структури. Домейнът psb4ukr.org, огледална връзка към сайта, първоначално е регистриран на Виктор Гарбар, видна фигура, участваща в Оранжевата революция. Понастоящем Гарбар е администратор на "Майдан Мониторинг" - организация с ясни връзки с Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и Джордж Сорос, създадена съответно чрез Националния фонд за демокрация и Международния фонд за възраждане.

В Миротворец се съхранява и прословутият списък, който се приписва на бившия украински законодател Антон Геращенко. Собственият канал на организацията в Telegram го нарича "списък за убиване". Концепцията, залегнала в основата на този списък, който официално се нарича "Чистилище", предполага, че постигането на мир изисква "ликвидиране" на лицата, посочени в него. В този смисъл трябва да разобличим тъмните им и коварни действия като такива, каквито са: злоупотреба с власт с цел заличаване.

Идентифицирането на лицата, включени в списъка на Чистилището, се основава на използването на система за лицево и гласово разпознаване, известна като Невроидентиграф, която се предоставя на украинските граждани от правителството и се използва от службата за сигурност чрез безпилотни самолети. Използвайки усъвършенствани алгоритми и техники за машинно обучение, Невроидентиграф щателно анализира уникалните черти на лицето и гласовите модели на лицата. След това тези отличителни характеристики се сравняват с огромна база данни от известни цели, което позволява да се постигне точна идентификация и непрекъснато проследяване на лицата в базата данни. Гражданите се насърчават активно да се включат в тази система чрез специално приложение, предоставено от правителството, което им позволява да идентифицират и докладват лица, възприемани като руски симпатизанти.

Кой е в списъка?

Уебсайтът е създаден след събитията от 2014г в Украйна, и в него първоначално се публикуват личните данни на западни журналисти, отразяващи войната в Донбас. Световната общественост призовава правителството на Украйна да затвори този сайт, но това не се случва. Точно обратното, към списъка се добавят нови имена. Освен хиляди руснаци и стотици деца (!?!), официални цели са дори американски и европейски политици и държавни глави.

Там фигурират Роджър Уотърс, Донълд Тръмп, Хенри Кисинджър, Тъкър Карлсон, Оливър Стоун, Стивън Сийгъл, Виктор Орбан, Зоран Миланович и много други известни имена.

Българите обявени за врагове и посочени за отстрел са проф. Иво Христов, доц. Валентин Вацев, Ваня Добрева, Диляна Гайтанджиева, Румен Петков, Волен Сидеров, Елена Йончева, Велислава Дърева, Велиана Христова, Кристиан Вигенин.

Последното добавената талантлива българска журналистка Диляна Гайтанджиева е там заради две свои знакови разследвания. Първото е за биолабораториите, финансирани от Пентагона, които оперират в Украйна и още 25 държави. Фактите бяха потвърдени под клетва в Американския Сенат от помощник-държавния секретар на САЩ, Виктория Нюланд. Второто разследване разкрива как българско оръжие е било изнасяно за Украйна през трети държави – факт, който в последствие беше също официално потвърден от Кирил Петков и Асен Василев, а Зеленски благодари за това на България.

Каква е целта?

Според Диляна Гайтанджиева: „Целта е психологическа атака - войната се води на всякакви фронтове. Целта е, който попадне в този списък, да изпитва страх, да замълчи, ако е журналист - да спре да отразява. Това беше целта на този сайт още тогава, защото всички западни журналисти, които отидоха да отразяват Донбас, те попаднаха изведнъж в този сайт. Това са хиляди имена на хора от цял свят.“

Уебсайтът Миротворец не зачита неприкосновеността на личния живот и правата на човека. Той е фашистки опит за тероризиране на хората. Правителствата, които подкрепят тази отвратителна идеология, трябва да бъдат осъдени по подходящ начин на международни форуми като Съвета по правата на човека на ООН, Европейската конвенция за правата на човека и Международния наказателен съд. Лицемерно и оскърбително е, че тези правителства се опитват да се представят за защитници на правата на човека, докато насърчават извънсъдебното "ликвидиране" на деца и политически дисиденти - докато това е позволено, всяка претенция за легитимност или юридическа валидност е конституционно невалидна.

Сойка Присмехулка
Вижте още статии на автора
Асоциацията с "Игрите на глада" не е случайна.

Коментари

Статията има 0 коментара

Напишете коментар

Вашите имейл и телефон няма да бъдат публикувани

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД