С ъ п р о т и в а т а

з а р е ж д а н е

Война на световете

Тъкър Карлсън за интервюто си с Путин: Светът има право да знае всичко за войната

Руският държавен глава заяви, че страната му няма намерение да атакува държави-членки на НАТО и ще отвърне само ако бъде нападната.

Русия не започна войната през 2022 година. Целта на Русия е да прекрати конфликта, предизвикан от Украйна още през 2014 година. Това заяви президентът на Руската федерация Владимир Путин в интервю за американския журналист Тъкър Карлсън. Украинското ръководство отказва да преговаря с Русия по указания от Вашингтон, американските власти трябва сами да поправят тази грешка, заяви той, цитиран от obektivno.bg.

“Ние не отказваме да говорим, ние искаме да преговаряме. Запъдът и Украйна, която е сателитна държава на САЩ, не искат. 72 милиарда долара от САЩ за Украйна, Германия е втора и други европейски държави, огромен поток от оръжия, в този случай трябва да кажете на сегашния украински президент да спре и да дойде на масата за преговори, и да анулира тази абсурден указ, ние не сме отказвали [мирни преговори]“, каза Путин и добави, че през 2022 година двете страни са били пред сключване на мирно споразумание в Истанбул. Това, което е попречило на мира бил фактът, че Киев отказал да подпише споразуманието, а президентът на Украйна Володимир Зеленски издал указ, който забранява мирни преговори с Русия.

Путин цитира скорошно признание на Давид Арахамия, ръководител на парламентарната група на партията на Володимир Зеленски „Слуга на народа“ и член на преговорния екип в Истанбул. Арахамия разказа, че бившият вече премиер на Великобритания Борис Джонсън е дошъл в Киев и ги е убедил да се откажат от мир с Русия, и „просто да се бият“.

Карлсън постави под въпрос дали Путин смята, че би било унизително НАТО да признае контрола на Русия върху територия, която е била украинска преди две години. „Аз казах: нека помислят как да го направят с достойнство. Варианти има, но само ако има желание“, отговори руският държавен глава.

Журналистът попита Путин наистина е искал да присъедини Русия към НАТО през първото десетилетие на века и Путин отговори, че наистина искал да знае дали членството е възможност. Той посочи, че положителен отговор от Запада би могъл да доведе до процес на помирение и евентуално до евентуално членство в НАТО. Президентът заяви, че дори е предложил САЩ, Европа и Русия да имат общ отбранителен щит, но е получил отказ и на това предложение.

По негови думи Русия няма намерение да атакува държави-членки на НАТО и ще отвърне само ако бъде нападната. Той отрече, че неговата страна иска да завладее Европа и заяви, че твърденията за обратното в западната преса са опити за сплашване на населението с въображаема руска заплаха.

„Не е нужно да сте анализатор, за да разберете, че въвличането в глобална война противоречи на здравия разум. Една глобална война би довела цялото човечество до ръба на унищожението“, коментира Путин.

Държавният глава посочи използването на федералнорезервния долар като инструмент за борба във външната политика е една от най-големите стратегически грешки, допуснати от американското ръководство.

„За какво ни говори дългът от 33 трилиона долара на САЩ? Това е основното оръжие, използвано от САЩ, за да запазят силата си в целия свят“, подчерта той.

„Вижте какво става по света. Дори съюзниците на САЩ сега намаляват доларовите си резерви. Виждайки това, всеки започва да търси начини да се защити. Но фактът, че САЩ прилагат ограничителни мерки към определени страни, като например налагане на ограничения върху транзакциите, замразяване на активи и т.н., предизвиква сериозна загриженост и изпраща сигнал до целия свят“, заяви Путин.

Той заяви, че 80% от външнотърговските транзакции на Русия са направени в щатски долари и евро до 2022 г., а американският долар е „представлявал приблизително 50% от руските транзакции с трети страни“. Днес делът на долара в транзакциите на Русия е около 13%. При транзакцията в юани се наблюдава обратния процес. Там процентът е нараснол от 3 до 34.

Според Путин други страни, включително производителите на петрол, мислят и вече приемат плащания за петрол в юани.

Той призна, че САЩ се страхува много повече от силен Китай, отколкото от силна Русия, тъй като населението на Китай е 1,4 милиарда души, а икономиката на страната отдавна е изпреварила американската.

За 13 часа интервюто на американския журналист Тъкър Карлсън с Владимир Путин има близо 5 милиона гледания и 120 000 коментара. Въпреки че Путин е правил такова изявление многократно, то едва ли е стигало до американската публика. Много от коментиращите нарекоха интервюто „врата за мир“.

Ден преди да публикува своя материал Тъкър направи обръщение в социалната мрежа Х, в което заяви, че американците имат право да знаят всичко за войната, в която са замесени.

Повечето западни медии са корумпирани и „лъжат своите читатели и зрители“, главно като правят пропуски, твърди Карлсън. Не е имало усилия да се говори с Путин от началото на конфликта през 2022 г., докато американските медии проведоха много „ласкателни снимки“, представяни за за интервюта, със Зеленски, добави той.

„Това не е журналистика. Това е правителствена пропаганда – пропаганда от най-грозния вид, от вида, който убива хора“, каза Карлсън.

Цялото интервюто можете да гледате в канала на Тъкър Карлсън в социалната мрежа X/Twitter

Свързани статии

Коментари

Статията има 0 коментара

Напишете коментар

Вашите имейл и телефон няма да бъдат публикувани

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД