С ъ п р о т и в а т а

з а р е ж д а н е

Геополитика

Драмата в Crocus City Hall като точка на бифуркация

От реакцията на Вашингтон след терористичния акт стана пределно ясно, че в САЩ двата основни властови центъра се разминават в своите оценки за развитието на сегашната ситуация в света. Глобалистите неокони продължават да търсят нагнетяване на противопоставянето между Русия и САЩ&Ко. За Украйна или по-точно за това, което е останало от нея, повече едва ли има смисъл да говорим.

Кървавите събития на 22 март 2024 г. в концертната зала в Подмосковието са на път да доведат до фатални и необратими последствия за Зеленски и неговото най-близко обкръжение. Но това не е всичко. Тежки последствия ще има и за агонизиращите отношения между Русия и колективния Запад. От реакцията на Вашингтон след терористичния акт стана пределно ясно, че в САЩ двата основни властови центъра се разминават в своите оценки за развитието на сегашната ситуация в света. Глобалистите неокони продължават да търсят нагнетяване на противопоставянето между Русия и САЩ&Ко. За Украйна или по-точно за това, което е останало от нея, повече едва ли има смисъл да говорим.

Киев е обект, а не субект

След убийството на множество невинни граждани в Crocus City Hall Незалежната започна да гори като факел. Руската армия след 22 март излезе от „странната война“ и започна да атакува военните сили на Украйна по пълна програма. Руските ВКС рязко увеличиха своите атаки срещу центрове за вземане на решения на украинска територия. В това число и в такива, в които се намират офицери на НАТО.  Унищожават се методично украинските енергийни мощности. Не се атакуват само електропреносни мрежи. Под ударите попадат и се разрушават обаче електрогенериращите мощности. Което ще доведе постепенно до парализиране на цялата гражданска и военна промишленост на Украйна.
След 22 март Вашингтон незабавно се опита да се измъкне от създалата се неприятна ситуация. Американците заявиха, че са споделили предварително с руснаците „информация“, която засяга извършения терористичен акт. На 7 март американското посолство в Москва посъветва американските граждани в Русия „да избягват големи събития“. Предупреждението гласеше, че „екстремисти имат предстоящи планове да се насочат към големи събирания на хора в Москва, включително концерти“. Очевидно американците са имали някаква информация, която не са споделили в адекватен обем с руснаците. Американските медии уточняват: „Враждебните отношения между Вашингтон и Москва не позволиха на официалните лица на САЩ да споделят каквато и да е информация за плана (на терористите), освен необходимата, поради опасения, че руските власти могат да установят източниците и методите на американското разузнаване“. 
Един ден преди американското посолство в Москва да обяви Security Alert за вероятно нападение на терористи, местното подразделение на ЦРУ е предало на руските чиновници частно предупреждение, в което се съдържа като минимум един допълнителен детайл: в заговора участва ИД-К* (Ислямска държава-Хорасан, която действа на територията на Афганистан), клон на Ислямска държава, твърдят трима автори в статия на „Ню Йорк Таймс“. Директорът на ФСБ (руското контраразузнаване, аналог на американското ФБР) Александър Бортников, заяви, че предадената от американците информация за подготовката на терористичен акт в Русия е била от общ характер.

Въпреки това специални служби на Руската федерация са реагирали

Руските експерти считат, че предадената информация от американците е изглеждала повече на шантаж и е имала за цел по-скоро да елиминира подозрението, че ЦРУ е замесено в терористичния акт в Подмосковието.  
След този „странен превантивен ход“ на Вашингтон, както го охарактеризира бившият високопоставен индийски дипломат М. К. Бадракумар, Държавният департамент се намеси в рамките на два часа след ужасяващата терористична атака срещу московския Crocus City Hall с изявление, в което заяви, че Украйна не носи отговорност за престъпленията на терористите. Европейските съюзници на САЩ с определено закъснение започнаха да повтарят в хор репликите, казани от Вашингтон. Извършител на терористичния акт е ИД-К* и Киев няма нищо общо с масовото убийство на невинни хора в концертната зала в Подмосковието. 
Реакцията на Москва последва един ден по-късно. Руският президент заяви, че случилото се е „ предумишлено и организирано масово убийство на мирни, беззащитни хора“. Владимир Путин направи паралел с нацистите, които „организират демонстративни екзекуции, кървави актове за сплашване“. Говорителят на руското външнополитическо ведомство Мария Захарова опроверга, че терористичният акт е извършен от Ислямска държава. Тя заяви, че в случая сме свидетели на „майката на всички фейкове“. Путин подчерта, че терористите, след като са напуснали Подмосковието, се насочват да напуснат и Руската федерация в посока Украйна. Цитираният по-горе индийски експерт също не приема американската версия, че атаката е извършена от Ислямска държава. М.К. Бадракумар счита, че ефективно разпространяваната версия от западните медии е като „червена херинга, за да обърка глупавите хора в чужбина“. Той обръща внимание, че извършителите на терористичния акт не са имали поведение на убийци от Ислямска държава, изпратени на самоубийствена мисия, търсейки мъченическа смърт, а са имали поведение на бегълци.

Те не призовават за „джихад“, не крещят „Аллах акбар“

а признават, че са наемници, мотивирани от парите. Говорят за смешната сума от 500 000 рубли (5000 евро) за четиримата терористи. Като предварително им е била дадена 50% от сумата. 
Руската СВР (Служба за външно разузнаване) в свое изявление от 13 февруари 2024 г. твърди, че САЩ са вербували джихадисти за извършване на терористични атаки на територията на Русия и страните от постсъветското пространство. На 26 март шефът на ФСБ - Александър Бортников, в интервю за федералния телевизионен канал „Россия“ съобщи, че от разпитите на задържаните терористи вече могат да се направят определени заключения. По думите му радикалните ислямисти не могат да подготвят и реализират сами подобна акция, те са били подпомагани отвън. Александър Бортников добави, че терористичната атака е имала подкрепата не само на специалните служби на Украйна, но зад кървавата драма в Crocus City Hall стоят и държави като Великобритания и САЩ. Шефът на ФСБ в случая се сблъсква с класическото затруднение в подобни случаи. Косвени признаци за това кой е поръчителят на терористичната атака... изобилстват, но конкретните „доказателства“ засега остават неоткриваеми. Украйна има перманентно желание да се хвали, че постоянно обезкръвява Русия чрез организирането на операции на нейна територия. Ръководителят на СБУ (Украинската служба за сигурност) Василий Малюк, преди броени дни се хвалеше в едно свое интервю, че подопечната му структура организира убийства на руска територия. Руснаците са убедени, че без американска и британска подкрепа, изразяваща се в разузнавателна информация, сателитни изображения и конкретна агентурна и техническа логистика на място, Украйна няма потенциал да предприеме операции дълбоко на изток в Русия. Същото заключение е в сила и за атаките с водни дронове срещу руските ВМФ в Черно море. От началото на СВО са потопени 20-25% от корабите на руския военен Черноморски флот. 

Без съмнение атаката срещу Crocus City Hall промени значително траекторията на войната на територията на бившата УССР

Драмата предизвика по света масови симпатии към Русия. Няма как да бъде оправдано убийството на толкова много невинни руски граждани. Само откровени дегенерати могат да злорадстват. 
Но събитията в  Crocus City Hall ще имат дълбоки геополитически последици. В Киев едва осъзнават напълно какво ще им се случи през следващите седмици и месеци. Вашингтон, благодарение на своите неокони като агресивната Виктория Нюланд (вече подала оставка или уволнена) също се оказва прекалено близо до ядрения Армагедон. САЩ отдавна не са защитен остров някъде много надалеч в океана. Богатият арсенал от руски междуконтинентални ракети направи американците уязвими както никога досега в тяхната относително кратка история. Сравнението на терористичната атака в залата в Подмосковието с Кубинската ракетна криза  не е съвсем адекватно. По онова време руснаците бяха по-слаби във военен план и донякъде блъфираха. Сега ситуацията е точно обратната. Русия е безспорен световен лидер в областта на стратегическите въоръжения. Нейната ядрена триада е тотално модернизирана. Тя е по-мощна от съвкупните ядрени сили на САЩ, Франция и Великобритания. Проблем има Вашингтон, който далеч не е в най-добрата си военна кондиция. Американската ядрена триада е доста овехтяла. Пентагонът изостава значително в областта на хиперзвуковите ракети. Джендър и ЛГБТ идеологиите разяждат като сярна киселина кадровата и бойна готовност на US army. 
Вътрешнополитическата ситуация в Русия се промени рязко след атаката на Crocus City Hall. Путин е притиснат от руското обществено мнение до стената. През последните две години той бе постоянно обвиняван, че води „странна война“ срещу Киев. Която няма нищо общо с войната на САЩ срещу Садам Хюсеин. Търпението на Владимир Путин по отношение на провокациите срещу Русия от Лондон и Вашингтон започна да му носи сериозен негатив сред широките народни маси. Около 319 човека има загинали и ранени в Подмосковието. Мисля, че прословутата „червена линия“ бе прекрачена от САЩ&Ко. Но американците даже и след събитията на 22 март няма да се откажат да запазят своята конструкция, която построиха в бившата УССР след организирания от тях преврат през 2014 г. Путин вече няма полезен ход, ако не срине цялата американска инфраструктура на украинска територия, която има една единствена цел – да организира тайни операции и да дестабилизира Руската федерация.

Явно руският президент е принуден да преосмисли настоящата ситуация

Вече определено не е най-добрата стратегия Путин да се надява Доналд Тръмп да влезе в Белия дом и Западът да преформатира своите отношения с Русия. Прекалено много станаха жертвите, които руският народ дава, за да получи една неамериканизирана Украйна. 
Александър Бортников влиза в най-близкия кръг съветници на Владимир Путин. Без директни указания от руския президент той едва ли би посочил като поръчители на терористичния акт САЩ, Великобритания и Украйна. Преди време след взривяването на „Северен поток“ имаше прекалено много коментари по случая. На всички им беше ясно кои са поръчители и кои са изпълнители на подривната подводна операция. Версията за украинска яхта, която е взривила газопроводите, е „червена херинга“ както казва индийският експерт и е за консумация от „глупаци“. Но тогава нямаше официални руски лица, които да посочат конкретни страни за виновници. Имаше намеци, но преки обвинения липсваха. Сега ситуацията е коренно различна. 
В политическото шоу на Владимир Соловьов по федералната телевизия „Россия“ често се разнасят призиви да бъдат „бабахнути“ с някоя атомна бомба Лондон, Париж или Берлин. Но заканите са от страна на хора, които нямат държавни отговорности, не заемат държавни постове. Те само развличат публиката. Преди ден обаче член на Комитета за връзки с Общността на независимите държави (бившия СССР) заяви в предаването на Владимир Соловьов, че е дошло време да се изравни Харков със земята. Това вече е друга „опера“. Явно в момента се наблюдава земетръсна промяна в международните отношения. Епохата на търпеливата Русия приключва. Още веднъж подчертавам, че шефът на ФСБ посочи с пръст САЩ и Великобритания като организатори на най-голямата за последните 20 години терористична атака срещу Русия. И този факт предизвиква глобален дискомфорт.

снимка   
      

Боян Чуков
Вижте още статии на автора
Експерт в областта на геополитическия анализ, тънък познавач на процесите, които управляват света, автор на прогнози, които се сбъдват.

Свързани статии

Коментари

Статията има 0 коментара

Напишете коментар

Вашите имейл и телефон няма да бъдат публикувани

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД