С ъ п р о т и в а т а

з а р е ж д а н е

Война на световете

Регионален шах с ракети, глобален шах и смешни български пионки

Официалната българска реакция през Външно министерство и коментарите на някои наши политици са смехотворни и неадекватни, но това не е никаква изненада.

Иран атакува Израел с близо 400 дрона, крилати и балистични ракети в операция "Изпълнено обещание". Цел на операцията бяха израелски военни обекти: военновъздушните бази „Рамон“ и „Неватим“ в пустинята Негев, южен Израел и командно-информационен център на израелското разузнаване в Голанските възвишения. Няма цивилни жертви и разрушения в градовете. Според иранското командване, всички набелязани обекти са поразени. Израел първоначално заяви, че „всички въздушни цели са свалени", след това "почти всички" или „99%“. От публикувани в интернет видеа, се вижда, че не една и две ирански ракети успяват да пробият „Железния купол“. От израелска страна беше потвърдено, че 9 ракети са причинили щети във въздушните бази, без да повлияят на функционирането им, за разузнавателния център в Голан, логично, няма информации. В отразяването на иранската атака се включват САЩ, Великобритания, Франция и Йордания. Ливанската шиитска организация "Хизбула" и "Ансар Аллах" от Йемен подкрепиха Иран и също изстреляха ракети срещу Израел в нощта на 14 април.

Официалната българска реакция през Външно министерство и коментарите на някои наши политици са смехотворни и неадекватни, но това не е никаква изненада. Покъртително зле, това е нивото на българския „елит“. Пустите хути, станали московци, справка Кирил Петков в предаването на Лора Крумова, „пълна подкрепа за Израел“ от Бойко Борисов, но най-големите глупости написа Слави Трифонов. Ако "Има такъв народ" искат да се превърнат в истинска партия, а не еднолично управлявана фирма, и тази партия поне по повечето ключови въпроси смята да се идентифицира и съобразява с мнението навъпросния „такъв народ“, най-добре да преквалифицират Трифонов в "почетен председател" и да му спрат фейсбука... С пост в социалната мрежа Дахер Дахер добре е отговорилна писанието на Трифонов, само ще допълня, по повод на радикалния ислям, че ако не беше Иран, черните знамена на Ал Кайда и Ислямска Държава щяха да се развеят над Дамаск и Багдад през 2013-2014г, с всички ужасни последици от това, както за Региона, така и за света.

Има и една друга група коментари, критични към Иран, четох основно рускоезични анализатори, но и някои български. Малко били ракетите, малко били пораженията. Какво са очаквали тези недоволни коментиращи хора? Иран да изравни Тел Авив със земята и да започне Трета световна война? Иранците изпратили предупреждение към САЩ през Турция и израелците били готови, всичко било театър. Да, ще изпратят предупреждение, не само САЩ, предупредили са и ЕС, сигурно и други държави. Всеки, който следи ситуацията знаеше, че на 13 срещу 14 април ще се случи нещо. 

А какво точно се случи на 14 април? Нека помислим върху това, като оставим настрана броя ракети, процента свалени и останалите пропагандни интерпретации на двете страни. 

С една ограничена военна операция, Иран постигна едновременно всички цели, които си беше поставил - и политическите, и информационно-психологическите и военните. 

-  Беше   отмъстено   за   бомбардираното   посолство  в  Дамаск.
-  Атаката   беше   представена   медийно   ефектно пред   целия  мюсюлмански   свят.
-  Бяха   тествани   някои   от   новите   ирански   ракети  и  разчистени   складовете   от   стари   дронове  и  ракети,  за   чието   прихващане   Израел   изстреля близо  милиард   долара   под   формата   на   зенитни ракети.  Израелската  ПВО  беше   готова   да   отрази нападението,  беше подкрепена от западните съюзници,  но   въпреки   това   около  10%  от ракетите   преминаха   през   Железния   купол. 

А какво би се случило при внезапна атака с най-новите системи ирански оръжия, най-вече хиперзвуковите? Със сигурност иранските щабове вече са калкулирали и този сценарий. 

И в крайна сметка - най-важното от всичко - не започна Трета световна война. 

Шах, от страна на Иран.

А колкото до „критиците“, които образно казано „бягат пред влака“ и искат незабавна иранска победа -  замислете се, ако само до преди няколко години, някой беше казал, че Иран ще атакува Израел с 400 ракети, а Израел няма да отговори (поне засега), щеше да бъде пратен веднага да сипремери температурата. Да, ще кажат други, идват избори в САЩ, има война и в Украйна, цената на петрола ще излети до небето и от това ще спечелят Русия, Иран и Венецуела и ред други причини, затова еврейската държава ще се въздържи от ответен удар. Добре. Но, трябва да е ясно - светът, в който САЩ и Израел си правеха каквото си искат и си бомбардираха безнаказано когото искат, си отива. Българските политици, които са местна проекция на този стар свят, също ще си отидат, нека нямат никакво съмнение в това. Събитията от 14 април 2024, са пореден, много сериозен удар срещу доминацията на САЩ и Запада. И дори "пълната подкрепа" на Бойко Борисов няма да им помогне да закрепят клатещото се глобално статукво...

Иранският удар срещу Израел трябва да се разглежда също и като предупреждение за военните способности на Иран и неговите съюзници, от израелската страна и нейната реакция ще зависи дали ще започне пълномащабна регионална война. Регионална война, която може да се превърне в световна, защото Китай и Русия няма да позволят на Израел, САЩ и Западна Европа да унищожат Иран.

Присъединете се към нашата общност в Телеграм ТУК

Свързани статии

Коментари

Статията има 0 коментара

Напишете коментар

Вашите имейл и телефон няма да бъдат публикувани

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД