С ъ п р о т и в а т а

з а р е ж д а н е

Геополитика

Рияд сложи край на 50-годишното споразумение с Вашингтон за петродолара

Доминирането на щатския долар намалява все повече, тъй като Русия и Саудитска Арабия обмислят използването на китайския юан за петролни сделки.

Значителни финансови сътресения предстоят във финансовия свят. Причината е отказът на Саудитска Арабия да поднови своето 50-годишно споразумение за петродолара със САЩ. Сделката, която изтече в неделя, 9 юни, беше крайъгълен камък на американското глобално икономическо господство, пишат от The Business Standard.

Подписан на 8 юни 1974 г., договорът включваше създаването на две съвместни комисии: едната – основана на икономическото сътрудничество, а другата – на военните нужди на Саудитска Арабия. Американски служители по това време изразиха оптимизъм, че сделката ще мотивира Саудитска Арабия да увеличи производството си на петрол. Те също така гледаха на споразумението като план за насърчаване на стопанските връзки между Вашингтон и арабския свят. Решението да не се подновява договорът позволява на Саудитска Арабия да продава петрол и друга своя продукция в множество валути, включително китайски RMB, евро, йени и юани, вместо само в щатски долари. Това най-ново развитие означава значимо отклонение от петродоларовата система, установена през 1972 г., когато САЩ отделиха валутата си от златото, и се очаква да ускори глобалното отдалечаване от щатския долар. 

Доминирането на щатския долар намалява все повече, тъй като Русия и Саудитска Арабия обмислят използването на китайския юан за петролни сделки. Това бе довело до момент, при който инвеститорите да започнат да преразглеждат своите дългосрочни инвестиционни стратегии, заяви главният изпълнителен директор и основател на една от най-големите независими финансови консултантски и компании за управление на активи в световен мащаб.

Присъединете се към нашата общност в Телеграм ТУК

Снимка: iStock.com

Свързани статии

Коментари

Статията има 0 коментара

Напишете коментар

Вашите имейл и телефон няма да бъдат публикувани

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД