С ъ п р о т и в а т а

з а р е ж д а н е

НАЩРЕК

КЛЕВЕТНИЦИТЕ

В Библията има десет божи заповеди, които Бог дава на хората, за да живеят по-добре и на този и на онзи свят. Не е задължително да вярваш в Бог, за да видиш дълбокия им смисъл. Една от тях гласи да не лъжесвителствуваш срещу ближния си. Лъжата е зараза и унищожава живота и на този, срещу когото се лъжесвителствува, и на този, който лъже. Ето как се оказваме в едно лъжливо общество, в което никой никому не вярва...

В последните години набира сила една вълна от хора, които наричат себе си либерали. Ако човек прочете в интернет за тяхната идеология, ще види, че тя проповядва свободата, равенството, както и веротърпимостта. Това означава, че тези хора би трябвало да приемат всеки човек такъв, какъвто е. В създадения от тях свят има множество полове, търпимост към всякакви маргиналн групи, дори такива, които рушат човешкия вид под предтекста, че всеки има право на свобода на вярванията. При тях желанието се превръща автоматично в право. И ако не го зачиташ, биваш смазван от закона и подлежиш на социална изолация. 

До тук добре - имат вярвания и ги следват. Бихме проявили търпимост към тях, но ... тук има едно голямо "НО". Всеки ден виждаме, че тези хора имат огромно медийно влияние по света и правят нещо, което коренно противоречи на техните възгледи. Те създават клевети срещу определени групи хора и ги разпространяват не само по медиите, но и по социалните мрежи, като там използват страхливи хора, които силно мразят и се страхуват, и които са основен инструмент на социалната изолация. В поредица от статии ще разкрием мрежата от издания, социални групи и канали, които участват в тази мрежа, но сега ще ви запознаем с един конкретен случай - как се създава клевета, как се разпространява тя и как се стига до реална щета от клеветата, която вреди на конкретна личност и организация.

Става въпрос за онлайн изданието “Афера.бг”. Най-вероятно изданието принадлежи на фирма, зад която стои някой беден ром, за да не може собственикът да бъде съден - просто няма да има какво да му се вземе. Това издание се използва като бухалка от определени хора срещу политически или идеологически врагове. То съществува за разпространение на клевети, като е нормално да има и истински статии по теми, които никому не са интересни. Така събира гледаемост и вяра от определена група хора, които се виждат представени в своя гняв, а всъщност други използват изданието само за конкретни случаи. 

Ситуацията, за която ще разкажем конкретн,  е 21.08.2023 година. Част от заглавието е “На вниманието на ДАНС” и в статията се описва как Ивелин Михайлов, изпълнителният директор на “Исторически парк”, води чат, в който зове за екстремисти действия за отцепване на части от България, подобно на ситуацията в Украйна. Използва се език, който разпалва омразата в сърцата на хората и се изсипват един куп лъжовни твърдения. По интересното е, че хиляди хора в мрежата лековерно разпространиха лъжовния чат, като не провериха дали тази новина е вярна, а директно го споделиха, като наклеветиха и човека, и организацията му, само защото той има различни възгледи от либерализма според тях. Хиляди хора публикуваха, споделяха и коментираха. Така лъжата се мултиплицира. Десетки, а може би и стотици подадоха сигнал към институциите и направиха една лъжа повод за реално разследване, в което ще бъдат включени десетки държавни служители, ще се урони престижа на наклеветения човек и организацията му, ще се наруши икономически неговият живот и работата на организацията му, няма да може да си види децата, защото ще се занимава с глупости и е възможно някой луд да посегне на него или семейството му, защото ще повярва на клеветите. И всичко това е причинено от група мразещи и безчестни хора, които се определят като либерали, а вършат противното на прокламираната от тях идеология. Хората от “Афера.Бг” са такива, които вземат пари за публикациите си и те са част от добре организираната престъпност. тъжното е, че хората, които лековерно разпространиха тази новина, и подадоха сигнал към службите за един човек, който няма никаква представа от това, в което го обвиняват, е всъщност голямото престъпление, защото то е извършено безплатно и е подбудено единствено от страх и омраза. 

Какъв е истинския случай... Ние от “Съпротивата” проведохме разследване и установихме с точност какво се е случило. Проверката е елементарна и отнема няколко минути.  Става въпрос за предприемаческия канал на Ивелин Михайлов. В него той споделя дейностите, които прави ежедневно, за да постига някакви резултати в предприемачеството. Понеже повечето хора искат да забогатеят, но не знаят точно какво се изисква от един предприемач, този канал е като вид риалити на ежедневието на предприемача. В него той споделя по-важните неща, които прави в реално време и така помага на хората, които искат да се занимават с нещо подобно, да добият реална представа за процеса. Каналът е безплатен, в него не се призовава за подпомагане с финанси по “Револют", “Пей пал” и други подобни, което означава, че това е една безплатна инициатива, а не бизнес дейност. Потребителите на “Телеграм” знаят, че за да има коментари под публикациите, има и втори канал към основния, който завършва с абревиатура CHAT, и който дава възможност на хората, които следят канала да коментират публикациите в него. Показаният текст от “Афера.БГ”, който е повод и основа на цялага жлъч, която се излива в статията,  е именно коментар на някакъв човек, който следи канала. Това не е чат лично между Ивелин Михайлов и него, а негово мнение под публикация на Ивелин. Хората от “Афера.БГ”, които са взели тези екранни снимки от този канал, са знаели, че това не е писано от Ивелин Михайлов и че това не е пряка комуникация по темата между него и друг човек. Те са излъгали на 100% в своята статия, но по-лошото е, че хората, които са споделили, наклеветили, коментирали този лъжа, са я направили достъпна до десетки хиляди, а може и стотици хиляди хора, които ще  останат с грешно впечатление за този човек. От това директно страда той, семейството му и възможния им принос към обществото. Самите читатели са можели да походят критично и лесно да проверят информацията, коато им се поднася. При по-обстоен преглед  и проверка лесно биха се убедили що за медия е “Афера.БГ” и че припечелва добре, като клевети за пари. Ето как лековерието и липсата на критично мислене прави от аудиторията съучастник в нещо недостойно дори за т.нар. либерали. Весно може да се предположи, че утре всеки от нас може да се озове на мястото на оклеветения. Далеч по-нормално и по-правилно е такива медии да бъдат разобличавани и хората да ги избягват като чума, защото те разпространяват отрова, която сее неверие и подозрителност между нас -  а не да им се помага в клеветническата кампания.

Всеки има отговорност за това на какво дава път като информация, какви са последствията от това, защото в крайна сметка те го засягат лично. Ако искаме да живеем в едно истински справедливо общество и утре да не сме обект на клеветническа кампания, е необходимо да спазваме чистота на споделяната и коментирана от нас информация. Проверката отнема малко време, затова пък раните и белезите от клеветата остават завинаги. Личната ни омраза към някого или към неговите вярвания не ни дава право да извършваме престъпление към него и неговото семейство. В крайна сметка всеки плаща за последствията от своите действия или бездействия, така че от нас зависи как ще реагираме и какво искаме да получим накрая. 

Споделете тези размисли на повече хора, за да може хората, които са споделили или споделят тази невярна и очерняща невинен човек информация, да се коригират. Нека заедно преборим клеветата и клеветниците!

 

Свързани статии

Коментари

Статията има 0 коментара

Напишете коментар

Вашите имейл и телефон няма да бъдат публикувани

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД