С ъ п р о т и в а т а

з а р е ж д а н е

НАЩРЕК

Любопитни детайли за имотния скандал около Асен Василев и Даниел Лорер от ПП

Остават неяснотите за съдебния спор с американския гражданин Себастиян Бретшнайдер

„Продължаваме промяната“ започнаха да предизвикват медийния интерес. Репортерът на „Сега“ Таня Петрова разкри интересни подробности по случая в предаването „(О)позиция“. Тя посочи, че през 2019-а Даниел Лорер успява да се сдобие с офиси и допълнителни помещения в центъра на София на цена от около 350 хил. лв., а през 2023 г. ги продава за 1 800 000 лв. Лорер купува имота от фирмата на Асен Василев, но към момента на прехвърлянето фирмата вече е на друго лице. Веднага след покупката е издадено разрешение за строеж и е извършен ремонт, приключил през 2021 г. Документите не показват Лорер да е заплащал разходи по преустройството. Бившата фирма на Асен Василев „СТВ Консълтинг“ тегли ипотечен кредит от над 2 млн. лв., за да покрие разходите.

Лорер посочва, че цената, за която е продал имота, е висока заради покачената себестойност вследствие на ремонта и нежеланието му да продава, освен ако не си заслужава сумата. Въпреки извършеното благоустройство данъчните оценки за двата дяла на сградата са по-ниски през 2023 г., отколкото през 2019 г. През 2023 г. и Лорер, и „СТВ Консълтинг“ продават своите части от имота. Лорер сключва договор със Станислава Арнаудова, а „СТВ Консълтинг“ – с фирма, която е собственост на Арнаудова и се занимава със събиране на тол такси. Бившата фирма на Асен Василев продава своята част от имота за 3 млн. лв. При данъчна оценка от 793 815 лв. имотът е продаден 4 пъти над данъчната оценка, а Лорер го продава за 1,858 млн. лв. при данъчна оценка от 188 148 лв.

Таня Петрова цитира и публикация от „Дойче Веле“, според която Станислава Арнаудова купува сградата, докато фирмата ѝ „Интелигентни трафик системи“ е в процес на обмяна на позиции с финансовото министерство по изменение на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Министерството на финансите е внесло промени в ЗОП, които предвиждат да отпадне съществуващо изключение ЗОП да не се прилага при договори за събиране на тол такси. Арнаудова възразява и от Министерството на финансите се отказват от поправките. По-късно от МФ споделят, че така или иначе ЗОП е неприложим за този вид договори. Общественото обсъждане на промените в ЗОП е започнало на 9 юни и е приключило на 24 юни 2023 г., когато започва подготовката по сделките за продажба на имота. По този начин цялата сделка се подготвя, докато МФ и купувачът си разменят позиции по тема ЗОП.

Остават неяснотите за съдебния спор с американския гражданин Себастиян Бретшнайдер, директор по корпоративното развитие на базираната в Ню Йорк фирма със същото име CTW. Адресът за кореспонденция с нея, посочен в сайта ѝ, е същият като този на препродадения имот – „Чаталджа“ 3. Сделките през 2023 г. са сключени малко преди Бретшнайдер да защити пред съда обезпечителна заповед по бъдещо вземане в размер на 5 млн. лв.

Свързани статии

Коментари

Статията има 0 коментара

Напишете коментар

Вашите имейл и телефон няма да бъдат публикувани

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД